TLS Error: TLS negotiation failed; TLS handshake failed

I've been trying to fix this since past week but no luck.

The error basically states

Mon Dec 24 23:15:37 2018 Socket Buffers: R=[212992->212992] S=[212992->212992]
Mon Dec 24 23:15:37 2018 UDP link local: (not bound)
Mon Dec 24 23:15:37 2018 UDP link remote: [AF_INET]88.198.233.171:1337
Mon Dec 24 23:16:37 2018 TLS Error: TLS key negotiation failed to occur within 60 seconds (check your network connectivity)
Mon Dec 24 23:16:37 2018 TLS Error: TLS handshake failed

Upon Googling, Openvpn's website stated it could be with something blocking the port, maybe a firewall. Checked that, no blocking was found.

Then I went through its directories and it had no config files in it, so I copy pasted it from its sample-files, to the main location. Again no luck, thought I should re-read the config files if I missed anything, and the key and crt was mentioned in the config but I didn't have those files.

Later I went on to setup those files via EasyRSA, but after init-pki and setting up the CA, I am lost. I have no idea how to proceed next.
Trying to understand stuff from openvpn setup document, but again it isn't helping, and neither is EasyRSA documentation.

IDK how stupid this must be, but I'm pretty much a noob so would really appreciate if anyone could help me out

Thanks

Comments

  • Hello, this indeed looks like a firewall/port/packet blocking issues. Try switching to TCP configuration instead using the instructions on Access page (where you download your connection pack.

    Ch4p

  • Hi, I just tried that

    Tue Dec 25 00:21:52 2018 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]88.198.233.171:443
    Tue Dec 25 00:21:52 2018 Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384]
    Tue Dec 25 00:21:52 2018 Attempting to establish TCP connection with [AF_INET]88.198.233.171:443 [nonblock]
    Tue Dec 25 00:21:53 2018 TCP connection established with [AF_INET]88.198.233.171:443
    Tue Dec 25 00:21:53 2018 TCP_CLIENT link local: (not bound)
    Tue Dec 25 00:21:53 2018 TCP_CLIENT link remote: [AF_INET]88.198.233.171:443
    Tue Dec 25 00:21:53 2018 Connection reset, restarting [0]
    Tue Dec 25 00:21:53 2018 SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting
    Tue Dec 25 00:21:53 2018 Restart pause, 10 second(s)
    

    And this is not working either, any ideas?

  • It does look like something blocking the port but I dont have a firewall running. I'm using a fresh install of Mint currently

  • edited December 2018

    Stupid question, but are you running the openvpn command as a superuser? Mint terminal does not give you superuser access unless you use sudo

  • Hi,

    Did you ever changed your username?
    You might wanna try to regenerate another access.

    I just encountered it and regenerating access solves my problem.

  • @FuxSocy said:
    Stupid question, but are you running the openvpn command as a superuser? Mint terminal does not give you superuser access unless you use sudo

    Hi, no, I'm not running it as super user but I do not think it is necessary in this case.
    I tried it anyway and it gave me the same error as earlier.

  • @CatrionaGray said:
    Hi,

    Did you ever changed your username?
    You might wanna try to regenerate another access.

    I just encountered it and regenerating access solves my problem.

    Hi, I had not tried that.
    I just did and it worked, in sudo and not normal but I guess it's fine as long as it works!
    Thank you so much.

  • You're welcome and Merry Christmas, @justasithlord.

  • Merry Christmas to you too and have a great year, @CatrionaGray

Sign In to comment.